Tampongsjukan? Svar!!

lördag den 10:e jan @ 15:46

Sökte på google och de va en tjej som undra va tampongsjukan va.

Här är svaret:


Hej.

Tampongsjukan heter på medicinarspråk toxic shocksyndrome, TSS. Den orsakas av ett gift som produceras av den del arterav den gula stafylokockbakterien. Sjukdomen blev känd på 1970-talet. Deflesta som insjuknade var unga tjejer som hade mensperiod då deinsjuknade och de flesta av dessa tjejer hade tampong. Därifrån kommernamnet tampongsjuka.


De flesta fall som inträffar i TSS har inget med mens och användning av tampong att göra.

Mankan bli smittad från människa till människa eller indirekt via föremål.Det går inte att klart säga hur lång tid som går mellan smitta ochinsjuknande. Man kan bära länge på bakterierna innan de börjar bildasitt gift. Sjukdomen är mycket ovanlig. Den drabbar bara en avhundratusen.

De besvär som man har vid tampongsjuka är att mankänner sig mycket dålig med hög feber, yrsel, svimningar, kräkningaroch diarréer. Utslag förekommer som ser ut som soleksem och man drabbasav led- och muskelvärk. Handflator och fotsulor svullnar upp. Det ärviktigt att man snabbt kommer till läkare för antibiotikabehandling.


Detfinns inga förebyggande åtgärder mot TSS men tjejer ska inte användasamma tampong för länge. Risken för att bakterierna ska få fäste i entampong blir större om man har tampongen i länge. Man bör byta vartredje eller var fjärde timme och helst ha binda under natten. Då harman som tjej gjort allt för att förhindra tampongsjuka..TSS är mycket ovanlig. Den drabbar bara en av hundratusen personer. Detär mycket viktigt att känna igen symtomen, eftersom dödligheten är högbland de patienter som inte får behandling.


De här hitta jag på en sida. När ja sökte på tampongsjukan.
Jag fick de innan jul här. Biverkningarna stämde väldigt bra de som jag hade.


Och jag kan säga att de vaaaaa riktigt hemsk att ha de. Man kan verkligen inte röra sej. Man spyr.

Man blir dålig i magen. Man kan inte äta får då kommer de upp igen. Man får vätskebrist. Nej va jävligt försiktiga och byyyyyyt ofta. 
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:

Kommentar:

bloglovin
Personligt

free counters
c