Kaffe kan ge mindre bröst!

måndag den 16:e feb @ 15:21

Kaffe kan ge mindre bröst

Kvinnor som dricker mycket kaffe kan få mindre bröst på kuppen, om de har en viss gen i en viss variant.

Å andra sidan minskar också risken för bröstcancer.Man får ta det onda med det goda, enligt en ny svensk studie.

-Kaffedrickande kan påverka storleken på brösten en hel del, sägerHelena Jernström, docent i experimentell onkologi vid Lunds universitet.

Detkanske kan verka lite udda att göra en vetenskaplig studie av hur kaffepåverkar byststorlek, men forskningen har en högst seriös grund.Normalviktiga kvinnor som har stora bröst med många bröstkörtlar, löperen större risk än andra att drabbas av bröstcancer.

En tidigarestudie från Jernström med kollegor har visat att kvinnor kan minska sincancerrisk genom att dricka mycket kaffe, minst tre koppar om dagen.Jernström ville veta om det fanns en koppling: Om både kaffedrickandeoch bröststorlek påverkar risken för bröstcancer, kan då kaffedrickandeoch bröststorlek hänga ihop?

Och mycket riktigt. Mätningar pånära 270 friska kvinnor visade på ett klart mätbart samband mellanmycket kaffe och mindre bröst, vilket har publicerats i facktidskriftenBritish Journal of Cancer.

- En förklaring skulle kunna vara attkoffein hämmar celltillväxten, men det kan också vara så att kaffepåverkar kroppens hormonsammansättning. Kaffe är ju vår största källatill fytoöstrogener här i västvärlden, säger Helena Jernström ochpåpekar att fler studier behövs innan resultaten kan tas förvetenskaplig sanning.

Kaffet påverkarbara kvinnor som inte äter hormonpreparat och bara kvinnor som har enviss gen i en viss uppsättning, vilket ungefär hälften av befolkningenhar. Genen ligger bakom tillverkningen av ett enzym som är inblandatbåde när kroppen bryter ned kaffe och det kvinnliga könshormonetöstrogen.Tur att inte jag dricker nå kaffe då.
Men ändå bra att de minskar risken för cancer eller nått.
Men jag har inte bröstcancer på nån av mina föräldras sida :D

Så de är ju bra (Y)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:

Kommentar:

bloglovin
Personligt

free counters
c